Teken bij katten: Preventie, Herkenning en Behandeling

Teken bij katten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en vereisen aandacht en zorgvuldigheid. In dit artikel delen we essentiële informatie over het voorkomen, herkennen en behandelen van teken bij katten, zodat u uw geliefde huisdier kunt beschermen.

Het Belang van Tekenpreventie

Een teek bij katten mag dan niet altijd gevaarlijk lijken, maar er zijn uitzonderingen, en het kan vervelende klachten veroorzaken als het niet tijdig wordt verwijderd. Het is daarom van vitaal belang om preventieve maatregelen te nemen voor uw kat en te weten hoe u een teek kunt verwijderen en de mogelijke risico’s kunt herkennen.

Wat is een Teek en Wat Doet Het?

Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige parasiet die zich nestelt op verschillende dieren, waaronder muizen, honden, katten en zelfs mensen. Doordat teken zich voeden met het bloed van hun gastheer, kunnen ze ernstige ziekten overbrengen.

Een bekende ziekte die teken bij zich kunnen dragen, is de ziekte van Lyme, wat ook bij mensen ernstige gevolgen kan hebben.

Teken verschuilen zich meestal in struiken of gras en hechten zich vast aan dieren of mensen wanneer ze passeren. Ze zuigen zich vol met bloed en laten na enkele dagen meestal vanzelf los. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ze ziektes overdragen.

Symptomen van Teken bij Katten

Het is cruciaal om de symptomen van teken bij katten te herkennen, aangezien een teek besmettelijke ziekten kan overdragen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Moeheid en slaperigheid
 • Verminderde eetlust
 • Pijntjes en stijfheid
 • Diarree en/of braken
 • Bloedingen op de huid
 • Benauwdheid
 • Bleke slijmvliezen

In sommige gevallen kunnen teken bij katten acuut koorts of netelroos veroorzaken, wat snel medisch ingrijpen vereist. Als uw kat teken heeft en vervolgens ongewone symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Teken Voorkomen en Verwijderen

Hoewel het onmogelijk is om teken bij katten voor 100% te voorkomen, zijn er stappen die u kunt nemen om het risico te minimaliseren. Regelmatige controle van uw kat op teken is essentieel. U kunt ook overwegen om speciale anti-tekenbanden te gebruiken die beschikbaar zijn bij de dierenartsenpraktijk. Deze banden kunnen teken op afstand houden.

Daarnaast zijn er antiparasitaire middelen beschikbaar om teken te bestrijden. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzingen op de bijsluiter nauwkeurig te volgen en rekening te houden met veiligheidsvoorschriften.

Veilige Teekverwijdering

Als u een teek bij uw kat aantreft, is het cruciaal om deze zo snel mogelijk te verwijderen om infecties te voorkomen. Hier zijn de stappen voor veilige teekverwijdering:

 1. Gebruik een speciale tekentang of pincet.
 1. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek volledig loskomt. Voorkom wrikken.
 2. Was de gebeten plek met zeep en water. Een kleine ontsteking kan optreden, maar dit verdwijnt meestal vanzelf.
 3. Als een deel van de teek in de huid achterblijft, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Laat geen teken in de huid van uw kat zitten, aangezien dit riskant is. Als u er niet in slaagt om de teek volledig te verwijderen, raadpleeg dan uw dierenarts.

Wat Te Vermijden bij Teekverwijdering

Het is belangrijk om enkele praktijken te vermijden bij het verwijderen van teken bij katten. Een kat in bad doen om de teek te verwijderen heeft geen zin en het aanbrengen van alcohol op de teek is evenmin verstandig.

De Risico’s van Teken bij Katten

Teken bij katten brengen bepaalde risico’s met zich mee, waaronder Anaplasmose, de ziekte van Lyme en Ehrlichia. Deze ziekten kunnen door dezelfde soort teek worden overgedragen. Gelukkig kunnen katten meestal herstellen van Anaplasmose, maar dit geldt niet voor de ziekte van Lyme.

Conclusie

Het verwijderen en voorkomen van teken bij katten is een cruciaal onderdeel van het zorgen voor de gezondheid van uw huisdier. Door de juiste preventieve maatregelen te nemen en te weten hoe u teken veilig kunt verwijderen, kunt u uw kat beschermen tegen potentiële gezondheidsrisico’s. Vergeet niet om regelmatig de gezondheid van uw kat te controleren en bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen. Uw kat verdient de beste zorg en aandacht om een gelukkig en gezond leven te leiden.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Katdootje
De waardering van www.katdootje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1335 reviews.