Vlooien op Katten: Complete Gids voor Herkenning en Behandeling

Vlooien op katten

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij katten en kunnen aanzienlijke overlast veroorzaken voor zowel huisdieren als hun eigenaren. Het is van cruciaal belang om vlooien bij katten snel te herkennen en effectief te behandelen om de gezondheid en het welzijn van je kat te waarborgen.

Je leest in deze blog over vlooien bij Katten:

 • Wat vlooien zijn en hoe je ze kunt identificeren
 • De oorzaken van vlooienbesmettingen, en de gevolgen voor je kat
 • Verschillende behandelingsopties en preventiemethoden om je kat vlooienvrij te houden

Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over vlooien bij katten en hoe je je huisdier kunt beschermen tegen deze vervelende parasieten.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die behoren tot de orde Siphonaptera. Ze zijn externe parasieten die zich voeden met het bloed van zoogdieren en vogels. Hun platte, zijdelings afgeplatte lichamen maken het gemakkelijk voor hen om zich door de vacht van hun gastheer te bewegen, terwijl hun krachtige achterpoten hen in staat stellen grote sprongen te maken van gastheer naar gastheer.

Soorten vlooien die vaak voorkomen bij katten

De meest voorkomende vlooien die katten treffen zijn de kattenvlo (Ctenocephalides felis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis). Hoewel kattenvlo meer voorkomt, kunnen beide soorten katten besmetten en vergelijkbare problemen veroorzaken. Daarnaast kunnen vlooien die op andere dieren zoals knaagdieren leven, incidenteel ook katten besmetten, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Levenscyclus van vlooien

De levenscyclus van een vlo bestaat uit vier stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo. Een volwassen vlo legt eieren op de gastheer, die vervolgens op de grond vallen en uitkomen in larven. De larven voeden zich met organisch materiaal en ontwikkelen zich tot poppen, die maandenlang kunnen overleven voordat ze uitkomen als volwassen vlooien. Deze cyclus kan zich snel voltrekken, vooral in warme, vochtige omgevingen, wat leidt tot snelle infestaties.

Hoe herkennen we vlooien bij katten?

Symptomen van een kat met vlooieninfectie

Vlooieninfecties bij katten kunnen verschillende symptomen veroorzaken, die variëren in ernst afhankelijk van het aantal vlooien en de gevoeligheid van de kat:

 • Krabben en Bijten: Een van de meest voorkomende symptomen is overmatig krabben en bijten, vooral rond de nek, kop en staartbasis. Dit gedrag is een reactie op de jeuk en irritatie veroorzaakt door vlooienbeten.
 • Haaruitval: Het voortdurend krabben en bijten kan leiden tot haaruitval en kale plekken. In ernstige gevallen kan de huid ook ontstoken raken.
 • Roodheid en Schilfering: De huid kan rood en geïrriteerd zijn, soms met zichtbare korstjes of schilfers als gevolg van secundaire infecties door krabben.
 • Rusteloosheid: Katten met vlooien zijn vaak rusteloos en hebben moeite om zich op hun gemak te voelen.

Hoe vlooien te detecteren

Het opsporen van vlooien kan uitdagend zijn, vooral als de besmetting nog niet ernstig is. Hier zijn enkele methoden om vlooien bij katten te detecteren:

 • Visuele Inspectie: Controleer de vacht en huid van je kat op de aanwezigheid van kleine, donkere insecten die snel bewegen. Vlooien zijn vaak te vinden rond de nek, buik en staartbasis.
 • Vlooienkam: Gebruik een fijne vlooienkam om door de vacht van je kat te kammen. Kam vooral de nek en staartbasis. Veeg de kam af op een wit papieren handdoekje. Als je kleine zwarte stipjes ziet die roodachtig worden als ze nat worden, is dat vlooienpoep, wat een indicatie is van een vlooienbesmetting.

Gebruik van vlooienvallen en andere detectiemethoden

Naast directe inspectie zijn er andere hulpmiddelen en methoden om vlooien te detecteren:

 • Vlooienvallen: Dit zijn eenvoudige apparaten die licht en warmte gebruiken om vlooien aan te trekken, die vervolgens op een kleefoppervlak blijven plakken. Plaats vlooienvallen in de buurt van de favoriete rustplekken van je kat.
 • Witte Laken Test: Leg een wit laken op de grond en kam je kat erboven. Vlooien en vlooienpoep zullen op het laken vallen, waardoor ze gemakkelijker te zien zijn.
 • Professionele Diagnose: Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft maar ze niet kunt vinden, kan een dierenarts een gedetailleerde controle uitvoeren en zo nodig testen uitvoeren.

Het tijdig herkennen en behandelen van vlooieninfecties kan verdere gezondheidsproblemen voorkomen en het comfort van je kat aanzienlijk verbeteren.

Oorzaken van vlooien bij katten

Kat met vlooien, close-up

Hoe katten vlooien kunnen oplopen

Katten kunnen op verschillende manieren vlooien oplopen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Contact met andere dieren: Katten die buiten komen of in een huishouden met meerdere huisdieren leven, lopen een groter risico om vlooien op te lopen door direct contact met andere besmette dieren zoals honden, andere katten of wilde dieren.
 • Buitenactiviteiten: Katten die buiten komen, kunnen vlooien oppikken van gras, struiken of andere oppervlakken waar besmette dieren zijn geweest. Zelfs katten die alleen binnen blijven, kunnen vlooien oplopen als de vlooien van buitenaf worden meegebracht via schoenen, kleding of andere huisdieren.

Omgevingsfactoren die vlooien bevorderen

Bepaalde omgevingsfactoren kunnen de groei en verspreiding van vlooien bevorderen:

 • Vochtigheid: Vlooien gedijen goed in vochtige omgevingen. Hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de eieren en larven van vlooien sneller uitkomen en zich ontwikkelen.
 • Temperatuur: Warme temperaturen versnellen de levenscyclus van vlooien. In gematigde klimaten kunnen vlooien het hele jaar door actief blijven, terwijl ze in koudere klimaten meestal in de lente en zomer het meest voorkomen.

Effecten van vlooien op katten

Kat heeft vlooien en krabt zichzelf

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door vlooien

Vlooien kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten, waaronder:

 • Allergische Reacties: Veel katten ontwikkelen een allergie voor het speeksel van vlooien, wat leidt tot ernstige jeuk en huidirritatie. Deze aandoening staat bekend als vlooienallergiedermatitis (FAD) en kan resulteren in intensieve krabben, bijten en haaruitval.
 • Bloedarmoede: Bij ernstige vlooienbesmettingen kunnen vlooien voldoende bloed zuigen om bloedarmoede te veroorzaken, vooral bij jonge kittens of oudere katten. Symptomen van bloedarmoede zijn lusteloosheid, bleek tandvlees en algemene zwakte.

Impact op het welzijn van de kat

De aanwezigheid van vlooien heeft een aanzienlijke impact op het welzijn van een kat:

 • Stress en Ongemak: De constante jeuk en irritatie door vlooienbeten kunnen leiden tot aanzienlijke stress en ongemak. Katten kunnen rusteloos worden en hun normale gedragspatronen kunnen worden verstoord.
 • Verlies van Eetlust: Sommige katten kunnen door het ongemak hun eetlust verliezen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en verdere gezondheidsproblemen.

Secundaire infecties en ziekten

Naast directe gezondheidsproblemen kunnen vlooien ook leiden tot secundaire infecties en ziekten:

 • Huidinfecties: Door overmatig krabben en bijten kunnen open wonden ontstaan, die vatbaar zijn voor bacteriële infecties.
 • Overdracht van Ziekten: Vlooien kunnen als vector optreden voor andere ziekten, zoals de lintworm (Dipylidium caninum) en bacteriële infecties zoals Bartonella (kattenkrabziekte).

Behandelingsopties voor vlooien

Topische behandelingen

Topische behandelingen zijn een van de meest gebruikte methoden om vlooien bij katten te bestrijden. Deze producten worden direct op de huid van de kat aangebracht, meestal in de nek, waar de kat moeilijk bij kan om het product af te likken.

 • Werking en Toepassing van Vlooiendruppels:
  Vlooiendruppels, zoals die van merken als Frontline en Advantage, bevatten insecticiden die vlooien doden bij contact. Deze druppels worden meestal maandelijks aangebracht en bieden langdurige bescherming.
  De werkzame stoffen verspreiden zich over de huid en vacht van de kat, waardoor vlooien worden gedood voordat ze zich kunnen voortplanten.

Pro Tip: Bekijk ons gedetailleerd overzicht van de beste vlooienmiddelen voor katten.

Orale medicatie

Orale medicatie biedt een alternatieve manier om vlooien te bestrijden, vooral voor katten die niet goed reageren op topische behandelingen.

 • Beschikbare Pillen en Hun Effectiviteit:
  Er zijn verschillende orale vlooienmiddelen beschikbaar, zoals Comfortis en Capstar. Deze pillen doden vlooien snel en effectief. Comfortis werkt binnen 30 minuten en biedt een maand bescherming, terwijl Capstar binnen enkele uren begint te werken en geschikt is voor acute behandelingen. Orale medicatie wordt vaak als handig ervaren omdat het eenvoudig aan het voedsel van de kat kan worden toegevoegd.

Vlooienkam en fysieke verwijdering

Fysieke verwijdering van vlooien met een vlooienkam kan helpen om de vlooienpopulatie te verminderen en je kat direct verlichting te bieden.

 • Hoe een Vlooienkam te Gebruiken:
  Gebruik een fijne vlooienkam om langzaam en grondig door de vacht van je kat te kammen, vooral rond de nek, rug en staartbasis. Veeg de kam regelmatig af op een wit papieren handdoekje om vlooien en vlooienpoep te identificeren. Dompel de kam in een kom met heet zeepwater om de gevangen vlooien te doden.

Natuurlijke remedies

Natuurlijke remedies kunnen een alternatief of aanvullende behandeling zijn voor vlooienbestrijding, hoewel hun effectiviteit kan variëren.

 • Gebruik van Etherische Oliën en Andere Natuurlijke Oplossingen:
  Sommige etherische oliën, zoals lavendel- en citroenolie, hebben vlooienwerende eigenschappen. Meng een paar druppels van deze oliën met water en spray het lichtjes op de vacht van je kat. Let op: sommige etherische oliën kunnen giftig zijn voor katten, dus overleg altijd met een dierenarts voordat je deze methoden gebruikt.
 • Azijn: Een mengsel van appelciderazijn en water kan als spray worden gebruikt om vlooien af te weren. Azijn doodt vlooien niet, maar kan helpen ze weg te houden.
 • Diatomeeënaarde: Dit fijne poeder, gemaakt van gefossiliseerde algen, kan op de vacht van je kat worden gestrooid om vlooien uit te drogen en te doden. Gebruik alleen voedselveilige diatomeeënaarde en vermijd inademing van het poeder.

Conclusie

Het effectief bestrijden van vlooien vereist een combinatie van behandelingen en preventieve maatregelen. Door topische behandelingen, orale medicatie, fysieke verwijdering met een vlooienkam en natuurlijke remedies te combineren, kun je de vlooienpopulatie onder controle houden en het comfort en de gezondheid van je kat waarborgen.

Katdootje
De waardering van www.katdootje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1355 reviews.